Lisa och Sandra var under föregående vecka i Danmark
på spannmålskonferens tillsammans med andra små bagare, mjölnare,
bönder, forskare från hela Norden. Vi befann oss på Livö i
Limfjorden, en liten ö med 7 bofasta personer. Där hittade vi också denna
skorsten som gjorde att vi kände oss hemma, fastän Brukets är något större
och ståtligare förstås...
Fokus var de gamla kultursorterna av spannmål såsom
olika typer av emmer, dinkel och för oss det okända enkornet som verkade helt fantastiskt.
Det var mycket inspirerande att höra föreläsare som menar att kultursorternas sammansättning i kornet är mycket mer passande för våra kroppar än de moderna hybridsorterna. Vi är på
rätt spår och vi är inte ensamma!
Vi gick nattliga fältvandringar i försöksodlingarna
på Livö där de också försökte sig på
quinoa och amarant mm.
Snyggast mjölpåsar hade Meyers bageri från
Köpenhamn med sig!
Vi besökte Aurions bageri där Jörn hållt på i
30 år med att både odla, mala och baka i stor skala.
Trots att de producerar väldigt mycket bröd var bageriet
ganska likt vårt. Jäskorgar..
..ett bakbord och några bagare förstås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar